Tänään tuli Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta dokumenttia
rengastetusta viherpeiposta (Carduelis chloris), jonka löysimme kuolleena heinäkuussa. Viherpeipponaaras oli rengastettu tässä samassa kaupungissa 20.10.2005, rengastushetkestä löytöhetkeen kului 3 vuotta, 8 kuukautta ja 27 päivää. Vähän erikoiselta tuntui saada postia Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta.
Myös kesäkuussa tänne ilmestyneen
valkoisen kyyhkyn kohtalo todennäköisesti selvisi. Se tuli naapuritalon pihaan lauantaina 13.6 ja istui ihmisten parvekkeen kaiteilla ja ikkunalaudoilla ja viipyi paikalla 3 päivää. Kävin antamassa sille vähän leivänmurujakin, se tuli melkein kädestä syömään. Yritin kovasti selvittää kenelle lintu voisi kuulua. Kyyhky ei ollut aivan valkoinen, vaan sillä oli sydämen muotoinen harmaa kuvio selässä.
Tiistaina 16.6, kun lintu vielä oli paikalla, sain soiton eräältä kyyhkysharrastajalta, joka oli yrittänyt selvittää kenelle lintu kuului ja hän pyysi jos voisimme yrittää ottaa linnun kiinni. Mieheni lähti ottamaan kyyhkyä kiinni (koska hän on ennenkin tehnyt niin), mutta kyyhky oli kadonnut eikä lintua näkynyt enää sen jälkeen. Pelkäsin ja aavistelin jo linnun joutuneen haukan tai muun petolinnun suuhun, mutta saman viikon lauantaina päästä sain sähköpostia eräältä toiselta kyyhkysharrastajalta, joka kertoi, että hänellä oli ollut kateissa aivan samanlainen kirjekyyhky, joka oli kadonnut harjoituslennolla (muutaman kymmenen kilometrin päässä), mutta joka oli palannut kotiin muutama päivä sitten. Aikataulut ja sijaintikin täsmäsivät, melko varmasti kyseessä oli sama kyyhky, joka oli löytänyt kotiinsa. Olin iloinen, että lintu oli turvassa. Oli hiukan orpoa ollut katsella, kun eksynyt lemmikkikyyhky oli hakeutunut ihmisten pariin ilmeisesti toivoen, että joku pitäisi siitä huolta. Paikka oli vain tyystin väärä.


Valkoisen kyyhkyn ilmestyminen tänne lähiöön ylipäätään oli vähän erikoinen episodi. Minua kiehtoo aina sellaiset selkeät tapahtumat, jotka ikäänkuin murtavat todellisuuden kuorta.